נהיגה במהירות מופרזת היא אחת מעבירות התעבורה הנפוצות ביותר.
מי מאתנו לא נוהג לעיתים במהירות הגבוהה מהמהירות המותרת? לא באופן מכוון ולא מתוך רצון ישיר לעבור על החוק אלא מתוך חוסר תשומת לב.
בשל העובדה שעבירת המהירות נאכפת בקלות ובשל העובדה שלמדינה כדאי להשקיע משאבים באכיפה שכן חלוקת דוחות והזמנות לדין לנהגים שנהגו במהירות מופרזת מניבה מקור הכנסה נוסף למדינה קיימת אכיפה מוגברת מצד המשטרה במגוון אמצעים :
- מצלמות אוטומטיות.
- ממל"ז.
- דבורה.
תקנה 54(א) לתקנות התעבורה קובעת מהי מהירות מותרת:
- בשטח עירוני המהירות המקסימלית המותרת היא 50 קמ"ש
- בדרך לא עירונית מותר להגיע למהירות של 80 קמ"ש
- בדרך לא עירונית שמחולקת באמצעות שטח הפרדה שאינו בנוי המהירות המקסימלית היא 90 קמ"ש
- בכביש מהיר ניתן להגיע למהירות של 110 קמ"ש.
בכל המקרים אם מוצב תמרור המורה על מהירות אחרת המהירות המצוינת בו היא המהירות המקסימלית המותרת!
העונש בגין נהיגה במהירות מופרזת
הדרגה הראשונה של עבירת מהירות גוררת קנס בסך 250 ₪ ואין בצד ההרשעה רישום נקודות. המדובר בנהיגה במהירות של עד 20 קמ"ש יותר מהמותר בדרך עירונית או עד 25 קמ"ש יותר מהמותר בדרך בין עירונית.
בדרגה השנייה גובה הקנס עומד על 750 ₪ ובצד ההרשעה נרשמות לחובת הנהג 8 נקודות. המדובר במקרים שבהם המהירות חרגה מהמותר ב- 21 עד 30 קמ"ש בשטח עירוני, או ב- 26 עד 40 קמ"ש בשטח בין עירוני.
בדרגה השלישית גובה הקנס עומד על 1,500 ₪ ובצד ההרשעה נרשמות לחובת הנהג 10 נקודות. המדובר במקרים שבהם המהירות חרגה מהמותר ב- 31 עד 40 קמ"ש בשטח עירוני, או ב- 41 עד 50 קמ"ש בשטח בין עירוני.
הדרגה הרביעית מתייחסת למקרים חמורים בהם נתפס נהג במהירות החורגת מהמותר בלמעלה מ- 41 קמ"ש בדרך עירונית או בלמעלה מ- 51 קמ"ש בדרך בין עירונית. במקרים הללו יקבל הנהג זימון לבית המשפט.
בנוסף להזמנה לבית המשפט שיקבל הנהג במקרים אלו, יוזמן הנהג בסמוך לביצוע העבירה לשימוע בפני קצין משטרה אשר יידרש להחליט האם הנהג ייפסל פסילה מנהלית בת 30 יום.
במקרים שבהם קצין משטרה החליט לעשות שימוש בסמכותו ולפסול את הנהג פסילה מנהלית בת 30 ימים, יכול הנהג לפנות לבית המשפט לתעבורה בבקשה לבטול או לקצר את משך הפסילה.
לעתים ניתן לנצל את הבקשה לקיצור משך הפסילה לסיום התיק כולו.
ככל שהמהירות גבוהה יותר כך העונש בגין העבירה יהיה קשה יותר.
על מנת לצמצם את עונשו של הנהג עורך הדין המייצג את הנהג צריך למצוא כשלים בפעולות שעשו השוטרים באכיפת העבירה. על עורך הדין להכיר היטב את נהלי המשטרה ולוודא שהשוטר שאכף את העבירה פעל על פי הנוהל ולא חרג ממנו. רוב התיקים הללו מסתיימים בסדרי טיעון.